Svijet
1

Belgijski senat podržao pravo maloljetnika na eutanaziju

FENA
Belgijski senat (Foto: AFP)
Belgijski senat (Foto: AFP)
Gornji dom belgijskog parlamenta (Senat) podržao je danas prijedlog zakona kojim se pravo na smrt iz samilosti - eutanazija, pod određenim uvjetima i uz saglasnost roditelja, proširuje na maloljetnike.

Kako je javio Associated Press, za predloženi zakon glasalo je 50 senatora, naspram 17 koliko ih se usprotivilo, navodi agencija.

U slučaju da zakon bude usvojen, eutanazija će biti omogućena za djecu koja trpe neizdržive bolove, pate od smrtonosne bolesti ili im prijeti skora smrt.

Prijedlog nije postavio starosnu granicu, ali djeca će morati da budu "u stanju da rasuđuju".

Također, morat će da podnesu pisani zahtjev, da budu svjesni šta njihov zahtjev znači, a zahtjev će morati pisanim putem da podrže i njihovi roditelji ili zakonski zastupnici.

France press navodi da će sa zahtjevom morati da se složi pacijentov ljekarski tim.

Poslije glasanja u Senatu, o prijedlogu zakona izjašnjavat će se i poslanici donjeg, Predstavničkog doma.

AP podsjeća da se Rimokatolička crkva protivi ovoj mjeri, ali dodaje izjavu jednog od predlagača da će ona vjerovatno biti usvojena.

AFP je prenio rezultate nedavnih istraživanja, po kojima tri četvrtine Belgijanaca odobravaju ovu mjeru, kao i očekivanje belgijskih socijalista da će zakon biti usvojen prije raspuštanja parlamenta i prije izbora u maju.

Francuska agencija prenosi i uvjerenje da će slučajeva po ovom zakonu biti između deset i 15 godišnje.

Eutanazija je zvanično odobrena u Belgiji od 2002. godine, uz određenje starosne granice od 18 godina, i prošle godine takvih slučajeva bilo je 1.432.

Poslije Holandije - u kojoj je eutanazija omogućena i maloljetnicima od 12 godina pa nadalje, i Belgije, "ubistvo iz milosrđa" ozakonjeno je i u Luksemburgu od 2009. ali samo za punoljetne građane, prenosi Tanjug.

U Švicarskoj, podsjeća AFP, ljekari mogu da "pomognu pacijentu da umre", ali je nelegalno da počine "ubistvo iz milosrđa".