Bruxelles
0

Belgijski premijer Rompuy kandidat za predsjednika EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Belgijski premijer Herman Van Rompuy jedan je od mogućih kandidata za mjesto predsjednika EU, s velikim izgledima da bude izabran na tu funkciju, javile su u srijedu zapadnoevropski mediji.

Doskora je najčešće pominjani kandidat za predsjednika EU bio bivši britanski premijer Tony Blair ali mnogi vjeruju da su njegove šanse znatno oslabljene nakon odbijanja francuskog premijera Nicolasa Sarkozyja i njemačke kancelarke Angele Merkel da ga podrže.

Rompuy, koji je premijer Belgije manje od godinu dana, kao skroman i odmjeren političar ima veće izglede od Blaira osigurati podršku među 27 članica EU, smatraju diplomati.

  • Diplomatski izvori sve više ukazuju da je najverovatniji kandidat za prvog predsjednika EU belgijski premijer Rompuy, objavio je belgijski dnevnik De Morgen, prenosi Reuters.

  • Rompuy je kao čovjek od kompromisa, popularan kandidat. On uživa poštovanje zbog svoje neupadljivosti i radne etike, naveo je list.

Lideri EU žele da imenuju prvog predsjednika EU što je prije moguće.

Češki predsjednik Vaclav Klaus u utorak je potpisao Lisabonski ugovor, čime je taj dokument konačno stupio na snagu.

Lisabonski ugovor između ostalog predviđa uvođenje funkcija predsjednika i ministra vanjskih poslova EU.

Predsjednik će preuzeti dosasadašnju ulogu šestomjesečnog predsjedavajućeg EU i imat će mandat od dvije i po godine.

Novog predsjednika biraju predsjednici i premijeri 27 zemalja članica, takozvanom kvalificiranom većinom glasova, koja podrazumijeva da glas svake zemlje vrijedi proporcionalno njenom stanovništvu.

Švedska koja je trenutno predsjedavajuća EU je saopćila da će uskoro sazvati samit lidera EU kako bi se utvrdili kandidati za ovu i druge ključne pozicije u Uniji.

Očekuje se da bi to moglo biti već ovog mjeseca prije redovnog samita EU 10. i 11. decembra.

Od ostalih kandidata za predsjednika EU spominju se još nizozemski premijer Jan Peter Balkenende, premijer Luxemburga Jean Claude Junker bivši austrijski kanclear Wolfgang Schüssel i predsjednica Finske Tarja Halonen, prenosi Tanjug.