Čeka se još odluka Senata
0

Belgijski parlamentarci usvojili zabranu burke

Sarajevo-x.com
Donji dom belgijskog parlamenta glasao je za zakon koji zabranjuje ženama nošenje islamskog vela u javnosti. Zakon zapravo brani nošenje bilo kakve odjeće koja prikriva identitet onoga koji je nosi na javnim mjestima, poput parkova ili ulice.

Izuzetak se može napraviti samo u vrijeme određenih festivala. Niko od zastupnika nije glasao protiv (134 za i dva suzdržana). Zakon sada ide u Senat gdje bi mogao biti oboren, ili odgođen. Ako, pak, prođe, bit će to prvi takav potez u Evropi, javlja BBC.

Samo 30-ak žena, od oko pola miliona muslimanske populacije u Belgiji, nosi ovaj veo. BBC-ev dopisnik iz Brisela Dominik Hughes je rekao kako su zastupnici podržali zakon o osnovama sigurnosti, kako bi se omogućilo policiji da identifikuju osobe.

Drugi zastupnici su istakli kako smatraju da pokrivanje cijelog lica velom zapravo simbolizira ugnjetavanje žena.

Očekuje se da će i Senat bez većih poteškoća usvojiti zabranu burki, te da će taj zakon stupiti na snagu već u junu ili julu.

Ipak, liberali i demokršćani ističu kako bi moglo biti određenih kašnjenja u smislu usaglašavanja teksta zakona. Također, moglo bi doći do odgode izjašnjavanja o ovom zakonu ukoliko dođe do raspisivanja prijevremenih izbora, budući da se belgijska vlada raspala prošle sedmice.

Predstavnici belgijskih muslimana kritizirali su potez parlamentaraca kazavši da to može podstaći zarobljavanje žena u kući. Organizacija Amnesty International je navela kako će zabrana značiti opasan presedan. U svom saopštenju za javnost naveli su kako će zabrana prekršiti ljudska i prava na slobodu izražavanja te vjeru onih žena koje nose burku.

One žene koje bi prekršile zakon mogle bi se suočiti s kaznama 15-25 eura ili sedam dana zatvora.