Svijet
109

Belgijske vlasti: Radi se o samoubilačkim napadima, ovo je terorizam

Klix.ba
(Foto: EPA)
Belgijsko tužilaštvo potvrdilo je da je eksplozije na briselskom aerodromu Zavantem izveo bombaš samoubica, ali nije potvrđeno da li se radi o jednom ili više bombaša samoubica.

Iako napadi još uvijek nisu zvanično okrakterisani kao terorizam, najviši zvaničnici Belgije i Evropske unije nazvali su ih terorističkim aktom.

Iz belgijske policije potvrđeno je da je u dvije eksplozije na aerodromu ubijeno najmanje 13 osoba, dok ih je 30 ranjeno.

Također, policija je potvrdila da je u napadima na stanici metroa bilo smrtno stradalih ali nisu mogli govoriti o detaljima samog napada i broju stradalih. Belgijski lokalni mediji navode da je u ovoj eksploziji ubijeno najmanje 15 osoba.

Belgijski premijer Charles Michael osudio je napade i pozvao na smirenost.

"Ovom izazovu moramo odgovoriti solidarnošću, jedinstvom i zajedništvom", rekao je on.

U cijeloj Belgiji je stepen pripravnosti na najvišem nivou, a susjedne zemlje također su pojačale sigurnosne mjere. Francuska će na granici prema Belgiji rasporediti 1.600 policajaca, a i Velika Britanija je povećala broj policajaca na aerodromima i drugim mjestima gdje se okuplja više osoba.

Cijeli Brisel je blokiran, svi letovi su obustavljeni kao i željeznički saobraćaj. Policija i vojska osiguravaju sve tunele, a zvaničnici i drugi zaposleni u institucijama EU su zamoljeni da odu kući.