Protest zbog uslova rada
0

Belgijske mašinovođe u štrajku nakon sudara vozova

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Belgijske mašinovođe stupile su u štrajk u znak protesta zbog uslova rada, nakon što su se u mjestu Halle sudarila dva voza kada je poginulo 18, a povrijeđeno oko stotinu ljudi.

Belgijska željeznička kompanija "SNCB" saopštila je da će obim obustave rada biti veliki i da će zbog toga usljediti veliki broj otkazivanja polazaka i kašnjenja vozova.

   Međunarodni i nacionalni željeznički saobraćaj već je teško pogođen jučerašnjom nesrećom. Već drugi dan obustavljene su linije željezničkih službi Eurostar u oba smjera prema britanskoj prijestonici i Thalys ka Francuskoj, Njemačkoj i Holandiji.

   Među poginulima u jučerašnjoj nesreći je i jedan od dvojice mašinovođa.

   Sindikati radnika željeznice saopštili su da ne stoje iza ovih postupaka, ali su izrazili razumjevanje prema osjećanjima mašinovođa.

   Štrajkači su osudili pogoršanje uslova zapošljavanja, za koji smatraju da bi mogao biti jedan od faktora u smrtonosnoj nesreći.

   Guverner flamanske provincije Brabant Lodewijk De Witte rekao je da se jedan od vozova vjerovatno nije zaustavio na crvenom svjetlu i da je udario u drugi pri velikoj brzini.
   Željeznička linija na kojoj se dogodila nesreća opremljen je bezbjednosnim sistemom koji bi trebalo da odmah zaustavi voz čim prođe kroz crveno svjetlo.

   Međutim, više rangirani zvaničnik iz "SNCB" Marc Descheemaecker jedan od vozova nije imao taj sistem.