Samo 12,4 miliona eura
0

Belgijska kraljevska palača demantirala da je kralj milijarder

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Belgijska kraljevska palača zvanično je demantirala u ponedjeljak da privatno bogatstvo kralja Alberta II ide do "najmanje milijardu eura", kao što je napisao dnevni list Het Nieuwsblad pozivajući se na jednog financijskog stručnjaka.

U izdanju od ponedjeljka Nieuwsblad tvrdi da bogatstvo kralja Alberta II ide do jedne milijarde eura, što je 80 puta više od 12,4 miliona koliko zvanično navodi kraljevska kuća.

Belgijska dinastija je često predmet kritika u flamanskoj štampi posebno zato, smatraju analitičari, što dobar dio javnog mnijenja u Flandriji želi da se monarhu ukinu preostale političke ovlasti.

Glasnogovornik palače podsjeća da je u oktobru 2001. godine već "demantirao jednu sumu koja je također bila izmišljena i koja se pojavila u jednoj knjizi".

U to vrijeme se kralju pripisivalo bogatstvo od 10 milijardi belgijskih franaka.

Otada na internetskoj stranici belgijske monarhije piše da se osobno kraljevo bogatstvo sastoji od nekretnina u Chateauneuf de Grasse (Šatonef d Gras), na jugoistoku Francuske, od jahte Alpa i financijskog kapitala koji ne doseže ni dvadesetinu navedene sume.

Belgijanci su 2009. godine, kada je kraljevski par kupio novu jahtu procijenjenu na 4,6 miliona eura, stiskali zube od muke jer je kralj nešto ranije osudio u govoru naciji "materijalistički karakter" društva.

Prema mišljenju financijskog stručnjaka Thierryja Debelsa, kako navodi list, zvanična procjena nije tačna, jer u taj iznos nije uračunat kapital belgijske kraljevske porodice u Demokratskoj Republici Kongu.