Svijet
0

Belgija: Suđenje za pronevjeru koje bi moglo uzdrmati kraljevsku porodicu

FENA
Noel Vaessen Foto: Reuters
Noel Vaessen Foto: Reuters
U ponedjeljak je u Hasseltu, na sjeveroistoku Belgije, počelo suđenje za pronevjeru novca u belgijskoj mornarici, što bi moglo imati neugodne posljedice za kraljevsku porodicu ako mlađi kraljev sin bude pozvan za svjedoka.

Tokom prvog saslušanja posvećenog proceduralnim pitanjima predsjednica suda za prekršaje Chistine Coopmans je ocijenila da "nema problema" u tome da princ Laurent (Loran), mlađi sin belgijskog kralja Alberta II, bude pozvan da svjedoči na suđenju koje će trajati do petka.

Jedan od 11 optuženih u aferi pronevjere na štetu belgijske ratne mornarice pukovnik u penziji Noel Vaessen, bivši savjetnik princa Laurenta, izjavio je u decembru za štampu da je kraljev sin svjesno koristio jedan dio novca pronevjeronog 1990-tih godina.

Odbrana bivšeg oficira je zatražila da princ svjedoči. Belgijski kralj Albert II je potpisao u petak odluku o tome da je moguće prinčevo pojavljivanje na sudu, što je događaj koji bi mogao biti izuzetak u belgijskoj povijesti.

U ponedjeljak predsjednica suda nije odmah kazala da li će na zahtjev advokata pukovnika Vaessena pozvati princa Laurenta zajedno s ostalim svjedocima.

Oko 175.000 potrošenih eura od oko 2, 2 miliona eura uplaćenih u crni fond omogućilo je radove na jednoj prinčevoj kući i financiranje fondacije za zaštitu životinja kojom on predsjedava, ali ništa do sada nije potvrdilo da je on bio obaviješten o kriminalnom porijeklu novca.