Svijet
0

Belgija: Sud odbacio tužbu Aishe Gaddafi protiv NATO-a

FENA
Aisha Gaddafi
Aisha Gaddafi
Belgijski sud odbacio je u srijedu tužbu za ratne zločine, koju je protiv NATO-a podnijela kćerka libijskog lidera Moammara Gaddafija Aisha, a u kojoj je navedeno da su u bombaškom napadu u Tripoliju ubijeni njena kćerka, brat i drugi članovi porodice.

Aisha Gaddafi je tužbu podnijela belgijskom sudu, jer mu zakon omogućava univerzalnu jurisdikciju u procesuiranju ratnih zločina bez obzira na to da li se optuženi ili žrtva nalaze u Belgiji, prenosi AFP.

Iako je sjedište NATO-a u Bruxelesu, u uredu saveznog tužioca Belgije rečeno je da sud u ovom slučaju nije nadležan, jer ni optuženi, ni žrtva nisu iz Belgije, a zvaničnici Alijanse uživaju diplomatski imunitet.

Libijski režim saopćio je ranije da su u napadu NATO snaga 30. aprila ubijeni Saif el-Arab Gaddafi (29), jedan od Aishine braće, zatim kćerka od četiri mjeseca Mastura, kao i rođaci Seif i Kartage, obojica dvogodišnjaci.

Francuski sud prethodno je 30. aprila odbacio sličnu tužbu protiv predsjednika Nicolas Sarkozyja, ministra odbrane Gerarda Longueta i nekoliko francuskih vojnih zvaničnika.

NATO se u srijedu suočio s još jednom tužbom - Libijac Khaled Hemidi podnio je tužbu protiv NATO-a građanskom sudu u Bruxellesu, zatraživši isplatu odšete od Alijanse za ubistvo žene i troje djece u jednom od zračnih udara.