Od 2.500 do 25.000 eura
0

Belgija: Komisija određuje nadoknade žrtvama zlostavljanja

SRNA
Žrtve, koje su katolički sveštenici seksualno zlostavljali u Belgiji, moći će da dobiju nadoknadu od Katoličke crkve u visini do 25.000 eura, a iznos će utvrditi nezavisni panel, saopštila je danas nadležna parlamentarna komisija.

Predsjednica komisija Karine Lalijo izjavila je da novac nikada neće moći da izbriše bol nanesen žrtvama. "Ipak, ovaj novac predstavlja priznanje postojanja zlostavljanja, sa njegovim posljedicama", rekla je Lalijo.

Prijedlog suda za nadoknade predstavlja odgovor na žalbe povodom činjenice da pojedini sveštenici ne mogu biti krivično gonjeni, jer se zlostavljanja djece dogodilo suviše davno.

U Belgiji su javno istupile stotine žrtava zlostavljanja unutar Katoličke crkve, nakon što je bivši biskup Briža priznao da je godinama zlostavljao svog nećaka.

Novi tribunal za nadoknade dodjeljivaće kompenzacije u iznosu od 2.500 do 25.000 eura, u zavisnosti od ozbiljnosti zlostavljanja.

U Holandiji se pojavio prijedlog da žrtve mogu da zatraže nadoknadu do 100.000 eura, a u Njemačkoj je Katolička crkva ranije ove godine predstavila plan o isplati po 5.000 eura žrtvama zlostavljanja.