Svijet
42

Belgija i Holandija razmjenjuju državnu teritoriju

Klix.ba
Belgija i Holandija dogovorile su da razmijene dio teritorije oko njihovih državnih granica. Obje države ovim dogovorom riješili su pravni problem koji je dugi niz godina predstavlja noćnu moru objema državama.

Ako se uzme u obzir činjenica da su mnogi ratovi u historiji vođeni baš zbog granica onda je svakako iznenađujući postupak vlada Belgije i Holandije koje su odlučile da prijateljski razmijene teritorije.

Vlasti su stava da je ovo najbolje rješenje s obzirom da je, kako ističu, jedino logično.

Belgija će izgubiti istureni komad zemlje u rijeci Meuse koja dijeli dvije zemlje, ali će riješiti pravne nesuglasice jer je rijeka krivudala i pretvorila taj dio teritorija, koji pripada Belgiji, veličine oko 15 fudbalskih terena, u poluostrvo povezano kopnom samo sa Holandijom.

Ranije se spominjalo da na toj teritoriji vlada bezakonje i da je postalo utočište za trgovce drogom i bijelim robljem. Holanđani nisu mogli tamo ići, jer je belgijska teritorija, a za belgijsku policiju je bilo jako komplikovono da tamo stignu jer su morali svaki put ići čamcima.

Belgija će, zauzvrat, dobiti mali dio oko kanala koji je izgrađen da se poboljša saobraćaj između dviju zemalja. Pripremne aktivnosti za razmjenu teritorija su obavljene i parlamenti dviju zemalja trebali bi okončati sporazum 2016. godine.

Prošlo je skoro dva vijeka od kada su, 1843. godine, postavljene granične oznake.