Svijet
0

Bejrutski šiiti protestirali protiv SAD-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Deseci hiljada libanskih šiita uzvikivali su "Smrt Americi" i "Smrt Izraelu" dok su u utorak marširali Hezbollahovim uporištem u Bejrutu kako bi obilježili vrhunac godišnje vjerske ceremonije Ašure.

Ceremonija se obilježava u vrijeme političkih tenzija koje su povećale strahovanja od sektaškog jaza između libanskih sunita i šiita.

More crnih zastava prekrilo je južno bejrutsko predgrađe kako bi se obilježiilo ubistvo u borbi unuka poslanika Mohammada, imama Husseina, javio je Reuters.

Muškarci, žene i djeca udarali su se u prsa kao znak žalosti zbog Husseinovog mučeništva. Neki su nosili crvene, žute i crne zastave s vjerskim parolama. Masa je također uzvikivala "Nikada nećemo biti poniženi".

Hezbollahova procesija prepunila je ulice koje je Izrael žestoko bombardovao tokom prošlogodišnjeg rata s Hezbollahovim gerilcima. Hezbollahovi borci ubijeni u ratu spomenuti su dok se masa okupljala kako bi protestovala protiv Izraela i Sjedinjenih Država.

Također je osudila svoje političke neprijatelje u Libanu.

Hezbollah, koga podržavaju Sirija i Iran, dio je opozicije koja želi veći udio u vladi pod sunitskom dominacijom. On optužuje vladajuće političare da ga nisu podržavali tokom prošlogodišnjeg rata.

Libanska politička previranja postala su nasilna prošle sedmice tokom pro- i antivladinih uličnih sukoba u kojima je ubijeno sedam ljudi, povećavajući strahovanja da bi se kriza mogla pretvoriti u sektaški sukob između sunita i šiita.

Suparničke strane međusobno se optužuju. Hezbollah se zakleo da neće biti uvučen u građanski rat.

Američki predsjednik Bush u ponedjeljak je optužio Iran, Siriju i Hezbollah da podstiču novo nasilje u Libanu u pokušaju da svrgnu njegovu vladu i izjavio je kako se "odgovorni za stvaranje haosa moraju smatrati odgovornima".

Ashura je znak sjećanja na Husseina, koga je s većinom njegove porodice ubio islamski vladar Yazid, koga šiiti pamte kao ugnjetača i ubicu. Husseinova smrt u Kerbali u 680. godini prelomni je trenutak u istoriji šiitskog islama.