Svijet
0

Bejrut: Najmanje deset mrtvih u nasilju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U noći sa četvrtka na petak ubijeno je najmanje deset ljudi u Bejrutu, gdje već danima traju sukobi proiranske grupe Hezbollah i vladajuće koalicije, koju podržava SAD, dok ih je više od 30 ranjeno, saopćili su bolnički izvori i snage sigurnosti.

Naoružani pripadnici Hezbollaha od petka ujutro kontroliraju velike dijelove Bejruta, prenose zapadne novinske agencije, napominjući da je situacija u gradu najteža od završetka građanskog rata (1975-1990).

Kuća čelnika vladajuće koalicije sunita Saada al-Haririja, sina ubijenog premijera Rafiqa al-Haririja, pod zaštitom je vojske, kao i televizija u vlasništvu njegove porodice, koja je bila prisiljena prekinuti emitiranje programa.

Pojačane snage sigurnosti su i u gradskoj zoni u kojoj je rezidencija još jednog antisirijskog političara, čelnika druza Walida Yumblata, a u više dijelova grada su postavljene barikade oko kojih se nalaze pripadnici Hezbollaha i druge šiitske grupe Amal.

Veći broj civila je noćas počeo bježati prema kršćanskom istočnom dijelu Bejruta, a neki pokušavaju sigurnost naći u brdima oko prijestonice. Na ulicama je dosta oštećenih automobila, a razbijeni su i mnogi izlozi.

Gerilci Hezbollaha od srede kontrolišu glavne puteve ka bejrutskom međunarodnom aerodromu, jedinoj zračnoj vezi Libana sa svijetom, na kojem su otkazani svi letovi.

Ova šiitska proiranska grupa je toj vrsti nasilja pribjegla nakon odluke vlade da smijeni šefa službe sigurnosti na aerodromu zbog "njegove bliskosti s Hezbollahom".

Čelnik Hezbollaha Said Hassan Nasrallah, koji je tu vladinu odluku nazvao "objavom rata", još nije odgovorio na ponudu Haririja da se nastali problem riješi dijalogom, kako bi se spriječilo širenje nasilja, ali su njegovi saradnici saopćili da je uvjet za svaki razgovor ukidanje sporne odluke o smjeni šefa aerodromskog osiguranja.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija apeliralo je na "mir i uzdržanost", pozivajući obje strane da se vrate dijalogu.

Bijela kuća je zatražila od Hezbollaha da obustavi "rušilačke akcije".

Naoružani pripadnici Hezbollaha i Amala su na više lokacija razmjenjivali vatru s vladinim snagama, pa se strahuje da je broj žrtava najnovijih sukoba i veći od onoga saopćenog u petak ujutro.

Sadašnje nasilje predstavljaju vrhunac kampanje koju Hezbollah, uz podršku Sirije i Irana, vodi protiv antisirijskog kabineta premijera Fuada Siniore.

Obilježje političke krize u Libanu je i nemogućnost da se izabere šef države koji bi naslijedio prosirijskog predsjednika Emila Lahuda, čiji je mandat istekao još u novembru.