Svijet
0

Beglijski dopremijer upozorio: Evropa ne smije biti neprijatelj islama

Klix.ba
"Muslimani koji su vjernici ubrzo će biti brojniji u odnosu na kršćane u Evropi, ne zato jer će biti više muslimana, već zato što veći broj kršćana okreće leđa vjeri. Najgora stvar koju možemo napraviti jeste da budemo neprijatelji islama", rekao je belgijski zamjenik premijera Jan Jambon.

Obraćajući se parlamentu u vezi sa napadima koji su se dogodili u Briselu dopremijer je rekao kako Evropa to još ne shvata, ali da je to stvarnost.

"Rekao sam hiljadu puta, najgora stvar koju možemo uraditi jeste da budemo neprijatelji Islama. Imamo 600.000-700.000 muslimana u Belgiji i velika većina tih ljudi dijeli naše vrijednosti. Kada bismo bili neprijatelji svim tim ljudima, stvorili bismo probleme. Trebamo da vidimo ko su teroristi, ko podržava teroriste i koje ih mreže podržavaju. To trebamo utvrditi i trebamo sve ostale muslimane imati na svojoj strani, ne da budu protiv nas", rekao je Jambon.

Dopremijer je bio optužen za dizanje tenzija kada je rekao kako su neki članovi belgijske muslimanske zajednice plesali nakon napada u Briselu u kojem su poginule 32 osobe. U intervjuu za belgijske novina optužio je muslimane iz distrikta Molenbeek za napad na policijske službenika tokom akcije prošlog mjeseca u kojoj je uhapšen Salah Abdeslam, osumnjičen za napade u Parizu.

Prema predviđanjima nekih eksperata broj muslimana u Evropi će do 2050. godine porasti za 63 posto.