Svijet
0

Beethovena ubio doktor?

Sarajevo-x.com
Iako je zvanična dijagnoza uzroka smrti bila ciroza jetre, bečki patolog tvrdi da je Beethovenov doktor pogrešnom terapijom trovao ovog velikog kompozitora te da njegova smrt u 57. godini nije nastupila isključivo zbog teške bolesti.

Da li je neko ubio Beethovena? Prema riječima bečkog patologa Christiana Reitera, ubio ga je nehotice njegov vlastiti doktor, prenosi Associated Press.

Drugi istražitelji nisu uvjereni u tu teoriju, ali se slažu i stoje iza činjenice da je u kosi i kostima velikog kompozitora Beethovena pronađena veća količina olova - metala otrovnog za ljudsko tijelo.

Beethoven je bio bolestan nekoliko godina prije svoje smrti 1827. godine, a prema riječima Reitera, moguće je da je tokom tih godina bio kontinuirano izložen trovanju olovom. Po njegovoj teoriji, to je najvjerovatnije bila neuspješna terapija koju je doktor prepisivao slavnom kompozitoru.

U svojim analizama i istraživanjima, Reiter je došao do saznanja da je Beethovenu bilo loše svaki put kada bi se vratio sa liječenja svog doktora, a da je koncentracija olova u njegovom tijelu tada bivala najviša.

I u Beethovenovo vrijeme bilo je poznato kako je olovo otrovno za čovječji organizam i mada Beethovenova smrt nije potpuna krivica doktora, Reiter smatra da je on uvelike doprinjeo tomu. Beethovenova jetra bila je oslabljena, a terapija olovom samo je dokrajčila njegovo izmučeno tijelo.

Dodatne analize trebale bi pokazati pravu istinu.