Svijet
0

Bečlije će za doček Nove godine potrošiti 62 miliona eura

FENA
Beč (Foto: Arhiv/AFP)
Beč (Foto: Arhiv/AFP)
Bečlije će za ovogodišnji doček Nove godine u prosjeku potrošiti 47 eura, što Beču donosi sveukupnu zaradu od 62 miliona eura i što je šest posto više nego prethodne godine.

Muškarci će sa 48 eura u prosjeku potrošiti nešto više novca nego žene (44 eura), pokazuje studija bečkog Instituta za istraživanje mišljenja MAKAM.

Studija se bavila i omiljenim ritualima i običajima Bečlija za Novu godinu.

Tri od četiri Bečlije (75 posto) će nadolazećoj godini nazdraviti s pjenušcem i šampanjcom. A 50 posto Bečlija će ove godine za novogodišnji poklon birati talismane. Ovaj običaj je posebno prisutan kod žena i starijih ljudi.

Samo 18 posto Bečlija će Novu godinu pozdraviti vatrometom, za što će u prosjeku potrošiti 30 eura, dok 12 posto Bečlija u tom pogledu planira izdatke i više od 75 eura. Ponoćni valcer će plesati 39 posto Bečlija.

Želja svakog trećeg Bečlije za 2013. godinu je popraviti svoje zdravlje. Tako 36 posto želi živjeti i jesti zdravije, 24 posto će se više baviti sportom, a po 12 posto želi prestati pušiti i izgubiti na težini. Bečlije Novu godinu najčešće slave u krugu porodice (43 posto) ili na privatnim zabavama prijatelja, poznanika i kolega (37 posto).

Ove godine su popularniji javni dočeci, javne zabave, zabave u klubovima i restoranima kao i kulturne manifestacije. Na ovaj način će narednu 2013. godinu dočekati 17 posto Bečlija, javio je Compress Sarajevo.