Svijet
0

Bečki prizivni sud odlučuje u utorak o mogućem izručenju Zagorca

FENA
Sud u Beču trebao bi u utorak donijeti odluku o mogućem izručenju umirovljenog generala Vladimira Zagorca kojega Hrvatska traži zbog zloupotrebe ovlasti i položaja optužujući ga da je pronevjerio 5 miliona dolara.

Nakon što je Zemaljski sud u Beču krajem jula prihvatio zahtjev Hrvatske i odobrio izručenje, Zagorčevi austrijski odvjetnici uložili su žalbu na tu odluku o kojoj u utorak treba odlučiti drugostupanjska instanca Visokog zemaljskog suda u Beču.

"Dobro smo se pripremili", izjavio je Zagorčev austrijski odvjetnik Michael Dohr izrazivši nadu da će obrana prizivni sud uspjeti uvjeriti kako nema osnove za optužbe protiv Zagorca te da se radi o politički motiviranom progonu, javila je Hina.

Prema nedavnoj izjavi Zagorčeva zagrebačkog odvjetnika Zvonimira Hodaka uz žalbu je dostavljena i kompletna video snimka razgovora Zagorca i savjetnika hrvatskog predsjednika Saše Perkovića u Beču koja traje, kako navodi, približno četiri sata.

Zagorčeva obrana u prvostupanjskom postupku predstavila je samo dio spomenute snimke pokušavajući dokazati da je Zagorec u Hrvatskoj politički progonjen. Pogledavši taj materijal istražna sutkinja Christine Forstner je ocijenila da nema nikakvog dokaza koji bi upućivao da je postupak protiv Zagorca pokrenut iz političkih razloga, "nego da se politika umiješala u postupak koji je u tijeku" odlučivši da "nema zapreka izručenju".

Tročlano sudsko vijeće Visokog zemaljskog suda u Beču može prema austrijskim pravnim stručnjacima sutra potvrditi odluku Zemaljskog suda ili ju preinačiti, a u slučaju da se utvrdi kakva formalna pogreška, slučaj se može vratiti na ponovno razmatranje prvostupanjskom sudu nakon čega više nema mogućnosti žalbe.

Umirovljeni general Vladimir Zagorec koji već sedam godina živi u Austriji uhićen je u Beču u ožujku na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisalo hrvatsko pravosuđe, sumnjičeći ga za zloporabu položaja i ovlasti. Hrvatska optužuje Zagorca da je odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000. otuđio dragulje koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao jamstvo za 5 milijuna američkih dolara.

Nakon saslušanja u Zemaljskom sudu u Beču sredinom ožujka pušten je iz pritvora uz milijun eura jamčevine i protivi se izručenju Hrvatskoj.