Svijet
0

Beč: Uhapšeni Omerović negira optužbe

FENA
Foto: APA
Foto: APA
Salafistički imam, austrijski državljanin porijeklom iz Tutina, Mirsad Omerović, odnosno Ebu Tejma, koji je uhapšen u protivterorističkoj akciji austrijske policije krajem prošle nedjelje, negira optužbe koje su iznijele austrijske vlasti. On je, prilikom saslušanja, kako je rekao njegov advokat Lenar Binder, odbacio tvrdnje da je regrutirao 12 mladih za džihad.

Nakon policijske akcije sprovedene istovremeno u Beču, Gracu i Lincu pravosuđe sada odlučuje o istražnom pritvoru za 13 uhapšenih osoba.

Od hapšenja sprovedena su saslušanja i analizira se zaplijenjeni materijal iz pretresa 40 stanova, džamija i automobila.

Državno tužilaštvo iz Graca, koje je upravljalo akcijom, prebacuje Omeroviću i da je namjeravao da otputuje u Siriju, odnosno Irak kako bi podržao terorističku organizaciju Islamska država.

Advokat Binder rekao je da su vlasti optužile Omerovića i zbog odlaska u džihad jedne desetine mladih, a istražni organi su naveli čak i imena tih osoba. Pojedini od njih, navodno, nisu ni poznati Mirsadu Omeroviću.

Binder je prenio da je njegov štićenik policiji naveo primjere mladih koji su već bili na putu u Siriju koje je on svojom intervencijom naveo da se vrate.

Što se tiče njegovih govora, koji su objavljeni na internetu, Omerović kaže da su oni pušteni, bez autorizacije, u skraćenoj verziji i da ne sadrže poziv u džihad.

Njemački ekspert za islam Klaudija Dancke okarakterizirala ga je kao "vjerskog potpaljivača".

Džamija u 2. bečkom okrugu, gdje je Omerović dugo bio imam i gdje je hvalisao Osamu bin Ladena, već duže je bila na meti austrijskih vlasti. Omerović je skoro dobio i zabranu rada u tom objektu, te se preselio u jedan borilački klub u Beču.

Prema policiji on nije samo u Beču, već i u Gracu regrutirao mlade za Islamsku državu.

Akciji policije prethodilo je dugo masivno prisluškivanje, a Omerović je u petak, kako se saznaje, konfrontiran i s protokolima njegovih razgovora.

Advokat Binder kaže da su optužbe konfuzne i da se iz dijelova materijala dobijenog od prisluškivanja može "sve i svašta iskonstruirati".

Omerović je u petak prekinuo saslušanje i odustao je od nastavka na savjet advokata."Sada čekamo šta će se dalje desiti", kazao je Binder dodajući da njegov štićenik nije propovjednik mržnje.

Pravosudni organi imaju vremena do utorka da izreknu mjeru istražnog pritvora, a za optužbe članstva u terorističkom udruženju previđena je kazna do 10 godina zatvora.