Svijet
78

Beč mijenja visokopodne tramvaje: Novi prilagođeni invalidskim i dječijim kolicima

FENA
Bečko preduzeće za gradski prevoz ''Wiener Linien'' odlučilo se, u sklopu međunarodnog tendera, proizvodnju nove flote tramvaja povjeriti proizvođaču aviona i vozova Bombardier.

U fabrici Bombardiera u Beču bit će proizvedeno od 119 do 156 tramvaja tipa Flexity, zavisno od toga koliko će grad proširivati tramvajsku mrežu, odnosno skraćivati intervale vožnje.

Isporukom ovih niskopodnih tramvaja od 2018. do 2026. godine Beč će u potpunosti zamijeniti visokopodne tramvaje i učiniti posljednji korak da omogući korištenje tramvaja bez barijera, što je osobama s ograničenim kretanjem već sada moguće u vozilima podzemne željeznice i autobusima.

Za osobe u invalidskim kolicima sada će postojati dva mjesta u vozilu gdje mogu sjediti jedna nasuprot druge. Vozila su generalno otvorenija i svjetlija.

Također bit će moguće mobitelom dati naredbu za ukrcavanje, odnosno iskrcavanje iz vozila. Novi tramvaji su dugi 34 metra i imaju 211 mjesta.

Svi imaju više prostora za dječija i invalidska kolica, što je bio jedan od glavnih uslova za proizvođača. Ekološka vrijednost novih tramvaja su niska potrošnja energije i isključivo korištenje LED rasvjete.

Predviđeno je da se s Bombardierom potpiše i Ugovor o održavanju, iako bi radove izvodilo Wiener Linien.

Rizike stalnog održavanja će na ovaj način preuzeti proizvođač, zbog čega je lakše procijeniti stvarne troškove vozila. Niskopodni Flexity tramvaji imaju najnižu visinu ulaza od 215 milimetara, a već saobraćaju u Berlinu, Marseju, Lincu, Inzbruku ili Alikanteu.

Ukupna vrijednost ugovora za tramvaje, uključujući održavanje, iznosi 562 miliona eura, saopćio je Kontakt biro Grada Beča - Compress Sarajevo.