Četvrtu godinu zaredom
0

Beč je najkvalitetnije mjesto za život na svijetu

Klix.ba
Beč (Foto: AFP)
Beč (Foto: AFP)
Glavni grad Austrije Beč, koji je poznat po stotinama svojih muzeja, 2.000 parkova i naravno po prženoj kafi, najbolje je mjesto na svijetu za život, prema istraživanju američke agencije Mercer.

Ovu laskavu titulu Beč je ponio već četvrtu godinu zaredom, a čak osam od prvih deset gradova nalazi se u Evropi. Cirih je na drugom mjestu, a tri njemačka grada, Minhen, Dizeldorf i Frankfurt su također među prvih deset.

"Ukupno gledajući, evropski gradovi i dalje imaju visok stepen kvaliteta življenja, što je rezultat povećane sigurnosti, dobrog životnog standarda i napredne gradske infrastrukture", rekao je Slagin Parakatil, viši istraživač u Merceru. Rezultati su dobri uprkos ekonomskim previranjima, politčkoj napetosti i visokoj stopi nezaposlenosti u evropskim zemljama. Među prvih deset gradova našli su se i gradovi iz Australije, Novog Zelanda i Kanade, javio je CNN.

Mercerovi rezultati dobijeni su nakon analize lokalnih životnih uvjeta koje čini 39 faktora u 10 kategorija. Među značajnijim su bili politički i ekonomski uvjeti, stopa kriminala, pristup zdravstvenoj zaštiti, javni prijevoz... Rezultati će pomoći multinacionalnim kompanijama da odrede naknadu za zaposlenike koje šalju u inozemstvo.

Niže ocjene dobili su gradovi u zemljama sa nestabilnim vladama ili koji prolaze kroz građanske sukobe. Tu dominiraju afrički gradovi, a Bagdad i Port-au-Prince su gradovi koji prednjače na listi gradova u kojima su uvjeti za život najteži.

Najbolji gradovi:

  1. Beč
  2. Cirih
  1. Auckland
  2. Minhen
  3. Vancouver
  4. Dizeldorf
  5. Frankfurt
  6. Ženeva
  7. Kopenhagen
  8. Bern