Svijet
0

Beč: Ahtisaari protiv promjene predloženog rješenja za Kosovo

FENA
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
Posebni izaslanik UN-a za Kosovo Martti Ahtisaari izjavio je u srijedu na konferenciji za novinstvo u Beču, gdje su počeli završni pregovori predstavnika kosovskih Albanaca i Srbije o statusu Kosova, da neće biti promjene predloženog statusa u njegovu planu.

Novi krug pregovora je dobra mogućnost za dijalog i približavanje stajališta obiju strana, rekao je finski diplomat tokom stanke u pregovorima i dodao da treba napraviti razliku između statusnog pitanja i ostalih elemenata u planu.

"Pitanje statusa Kosova ostaje onako kako je predloženo u planu jer sam uvjeren da su o tom pitanju stajališta dviju strana dijametralno suprotna."

U dokumentu ima važnih elemenata za stvaranje društva koje nudi bolju budućnost na Kosovu i stabilnost regije, rekao je Ahtisaari. "Ako neko kaže da moj prijedlog daje lošu budućnost Kosovu, onda ga nije čitao ili ga ne razumije", rekao je Ahtisaari. Dodao je da je svaki sporazum samo okvir i da je njegov prijedlog početak za nešto bolje, za stvaranje održivog gospodarskog i drugog razvitka na Kosovu.

"Vidjet ćemo na kojim područjima se mogu približiti stajališta. Obje strane su u procesu nazočne od početka i ne može se reći da nije bilo dijaloga, a ovo je dodatna prigoda i nadam se da će je obje strane iskoristiti", rekao je Ahtisaari.

Na upit o stavu Rusije, Ahtisaari je odgovorio da Rusija igra konstruktivnu ulogu i kao članica Kontaktne skupine te da se ne bi čudio da je nagovorila Beograd i Prištinu da budu konstruktivni na ovom sastanku, javila je Hina.

Savjetnik srbijanskog premijera Vojislava Koštunice i član

beogradskog izaslanstva na bečkim pregovorima o statusu Kosova Aleksandar Simić izjavio je da je beogradska strana odbacila sve dijelove Ahtisaarijeva plana koji narušavaju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Voditelj kosovskih pregovarača Veton Surroi je pak izjavio da vjeruje da će Kosovo dobiti neovisnost.