Čudo na Haitiju
0

Beba pronađena ispod ruševina nakon sedam dana

Sarajevo-x.com
Malena Elisabeth Joassaint bila je svega 11 dana stara kada je razorni zemljotres pogodio Haiti. Niko nije vjerovao da je beba uspjela preživjeti s obzirom da se kuća u potpunosti srušla. Sedam dana nakon potresa francuski spasioci su pokušali pod ruševinama pronaći tijelo bebe i u tom trenutku desilo se pravo čudo, začuli su slabašni plač bebe.

Elisabeth je pronađena živa. Ležala je u svom krevetiću upravo onako kako ju je majka i ostavila prije zemljotresa 12. januara.

Na sreću beba nije bila teško povrijeđena. Na tijelu je imala tek nekoliko ogrebotina te je izmještena u bolnicu kako bi dobila neophodnu ljekarsku njegu.

"Ovo je Božije čudo“, kazala je majka Michelene, dok je otac dodao kako su svi vjerovali da je beba već mrtva, no želja Gospoda je bila da ona preživi i Elisabeth je uspjela čak sedam dana preživjeti pod ruševinama kuće.

"Nešto malo prije potresa nahranila sam svoje dijete i smjestila je u krevet. Kada se sve počelo tresti potrčala sam da je spasim, ali nisam uspjela morala sam se vratiti nazad jer su se svi zidovi oko mene srušili“, ispričala je majka malene Elisabethe.

"Kada su mi spasioci javili da je moja beba živa nisam mogla vjerovati. Suze su mi same tekle niz lice kada sam uzela svoje dijete u naruče“, dodala je Michelene.

"Ovakve priče daju dodatnu snagu spasiocima koji svakodnevno tragaju za preživjelima koji se još uvijek nalaze pod ruševinama“, kazala je Sabine Pookey koja je stigla u Port-au-Prince kako bi pomogla unesrećenim Haićanima.

Do sada je iz ruševina spašeno više od 120 ljudi, a međunarodni timovi i dalje tragaju. Jučer je tim iz Velike Britanije počeo sa otkopavanjem ruševina jedne škole u kojoj se u trenutku razornog zemljotresa nalazilo 100 djece.

No, nažalost sve je veći i broj mrtvih osoba. U masovne grobnice se svakodnevno pokopa blizu 10.000 ljudi, a do sada je pokopano 80.000 dok se broj žrtava procjenjuje i na 200.000.

"Vidjela sam toliko mrtve djece... Ne mogu da spavam, ti prizori mi se neprestano vraćaju, to je prava noćna mora“, kazala je Foultone Fequiert.

Haićani još uvijek očajnički iščekuju humanitarnu pomoć. Prijeko su im potrebne osnovne životne namirnice, hrana, voda, lijekovi...

Međunarodne humanitarne organizacije čine sve kako bi pomogle unesrećenom narodu, te otklonili mogućnost epidemija.