Vatikan
0

FOTO+VIDEO / Beatifikaciji pape Ivana Pavla II će prisustvovati milion hodočasnika

Sarajevo-x.com
(Foto: Arhiv)
Radio Vatikan je izvjestio u srijedu, pozivajući se na policijske zvaničnike u Rimu, da će na bratifikacijskoj svečanosti pape Ivana Pavla II 1. maja u Vatikanu, prisustvovati oko milion hodočasnika.

Papa Ivan Pavle II, prethodnik pape Benedicta XVI. je umro 2. aprila 2005. u 84. godini života, a predvodio je Katoličku crkvu 26 godina.

Kako prenose talijanski mediji 30. aprila i 1. maja na snazi će biti zabrana ulaska automobilima u Rim, a dodatna parking mjesta će biti obezbijeđena van grada.

Beatifikacija je treći od četiri koraka u procesu kaonizacije.

Papa Ivan Pavle II je BiH posjetio dva puta. Sveti otac je u Sarajevu bio aprilu 1997. godine, a nakon šest godina je bio u Banjoj Luci. Kako se svaki korak i svaka riječ koju izgovori poglavar Katoličke crkve pomno prati, tako je ostao zabilježen i podatak da je Ivan Pavle II u svojim govorima čak 263 puta javno spomenuo našu zemlju. Ivan Pavle II je i među prvima priznao Bosnu i Hercegovinu, a u ratu je poslao svog izaslanika u Sarajevo.

Ivan Pavle II je samo godinu dana prije svoje smrti posjetio susjednu Hrvatsku, te je i tom prilikom pokazao da je odani prijatelj naše zemlje.

“Moj pozdrav ipak ide još dalje, prema Bosni i Hercegovini, prema Sarajevu, gradu mučenika, čiji su stanovnici stoljećima bili navikli na odnose međusobne snošljivosti i primjerne saradnje”, rekao je tada Papa.

Ivan Pavle II, pravog imena Karol Jozef Wojtyla, je rođen 18. maja u Wadawicu u Poljskoj, a umro je 2. aprila u Rimu.