Svijet
46

BBC: Sirijske izbjeglice zasjenile masovni egzodus Balkanaca

Klix.ba
Otkako je Makedonija objavila vanredno stanje zbog broja izbjeglica koje su došle na njenu granicu, takozvana "Balkanska ruta" koju koriste migranti postala je poznata širom svijeta.

BBC navodi da skoro 3.000 izbjeglica svakim danom ulazi u Makedoniju. Većina njih preko Srbije i Mađarske žele stići do Njemačke.

Ovo je, kako navodi BBC, zasjenilo mnogo veći egzodus, ne preko zemalja Balkana, već upravo iz tih zemalja.

U prvih sedam mjeseci ove godine Njemačka je zaprimila 200.000 zahtjeva za azil. Četiri od deset tih aplikacija došlo je iz zemalja Zapadnog Balkana.

Približno 30.000 zahtjeva došlo je iz Albanije i skoro isti broj sa Kosova. Sirija je jedina zemlja sa više zahtjeva od Albanije i Kosova.

O kojem broju se radi dovoljno svjedoči podatak da je tokom cijele 2014. godine iz Albanije za Njemačku željelo otići 8.000 građana

Prema podacima njemačkog Federalnog biroa za migracije i izbjeglice, u drugoj polovini 2015. godine broj osoba iz BiH i Srbije koje traže azil u Njemačkoj porastao je za 23 posto.

BBC navodi da, kada je riječ o Srbiji, najviše građana koji žele napustiti zemlju je romskog porijekla.

Sigmar Gabriel, zamjenik kancelara Njemačke, danas je izjavio da njegova zemlja godišnje može primiti pola miliona azilanata.

"I ostale evropske zemlje trebaju otvoriti svoje granice", rekao je Gabriel.

Prema podacima UNHCR-a, konstantno raste i broj osoba iz drugih zemalja koje traže azil upravo u zemljama Zapadnog Balkana.

Navodi se i da u BiH živi najmanje 1.500 građana romske populacije koji nemaju državljanstvo.

Za našu zemlju je navedeno da još uvijek ima 84.500 interno raseljenih osoba.