Svijet
0

BBC pokrenuo TV-kanal na arapskom

FENA
BBC će u utorak, dvanaest godina nakon prvog neuspjelog pokušaja, pokrenuti TV-kanal na arapskom kojim želi konkurirati vodećim panarapskim kanalima, Al-Jazeeri i Al-Arabiyi, a koje su pozdravile potez kao jačanje pluralizma na tržištu, a ne kao opasnost.

BBC Arabic Television počet će emitirati u utorak u 12 sati po srednjoevropskom vremenu. U prvo vrijeme emitirat će 12 sati dnevno, da bi ovog ljeta prešla na cjelodnevno emitiranje.

"Pokretanje BBC Arapske televizije pozitivno je iz više razloga: ono jača svijet audiovizualnih medija ... jer nudi veći izbor arapskome televizijskom gledatelju", rekao je generalni direktor Al-Arabiye Abdel Rahman Al-Rached.

Slična je reakcija i glavnog urednika Al-Jazeere, Ahmeda Al-Cheikha koji je čestitao BBC-u i pozdravio kao kanal koji nudi "slobodnu i pluralističku informaciju".

BBC je prvi put pokušao osvojiti arapski svijet stalnim informativnim kanalom pokrenutim 1994., što je završilo 1996. zbog neslaganja sa saudijskom upravom koja je osiguravala satelitsko emitiranje.

Novinari su otišli u druge arapske redakcije, a neki su sudjelovali u radu Al-Jazeere 1996. koju kontrolira vlada Katara.

Al-Jazeera se nametnula kao prva panarapska televizija, a 2003. je pokrenuta Al-Arabiya koju kontrolira saudijski kapital, prenijela je Hina.

S budžetom od 19 miliona funti (25 miliona eura) na početku, a zatim 25 miliona funti kada će emitirati 24 sata, BBC Arabic Television nada se izboriti svoje mjesto uz njih i doseći 20 miliona tv gledatelja sedmično do 2010. godine.