Svijet
0

BBC: Još nije stavljena tačka na Srebrenicu

FENA
Novinar BBC-a Allan Little, koji je izvještavao iz Sarajeva tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, poznat i kao autor dokumentarnog filma "Pad Jugoslavije", ocjenio je da odlukom Međunarodnog suda pravde (ICJ) nije stavljena tačka na slučaj Srebrenice.

Little Smatra da niko ko u potpunosti shvata dinamiku četverogodišnjeg rata u Bosni i Hercegovini ne veruje da tadašnja srpska vlada, odnosno njeni članovi, nisu "do guše bili umiješani u ono što se događalo u Srebrenici".

"Naravno, to nije isto što i umiješanost DRŽAVE u genocid. Odluka suda će, po mom mišljenju, dati ogromni politički podsticaj srpskim nacionalistima, koji će sada moći da operu ruke od Srebrenice. Ta odluka predstavlja opasan korak unatrag, jer će utišati glasove onih koji smatraju kako je za Srbiju važno da prizna i suoči se sa zločinima koji su počinjeni u ime srpskog naroda", kazao je Alain Little.

On je dodao, prenosi BBC, da će presuda dati novu snagu onima u Republici srpskoj koji se zalažu za otcjepljenje od BiH i ujedinjenje sa Srbijom, a otežati i napore aktuelne vlade u Beogradu da Haškom sudu izruči Ratka Mladića.