Svijet
0

BBC: Iran, Izrael i SAD imaju najlošiji imidž u svijetu, Kanada najbolji

FENA
Izrael, Iran i Sjedinjene Države zemlje su s najnegativnijim imidžem, pokazalo je ispitivanje BBC-a, provedeno diljem svijeta, kojim se željelo utvrditi stajalište prema 12 velikih zemalja.

Kanada i Francuska prošle su najbolje u istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u utorak rano ujutro u Londonu.

Ispitivanje rađeno za svjetski servis British Broadcasting Corporation, popularni BBC, obuhvatilo je više od 28.000 ljudi, koji su trebali rangirati 12 zemalja - Veliku Britaniju, Kanadu, Kinu, Francusku, Indiju, Iran, Izrael, Japan, Sjevernu Koreju, Rusiju, SAD i Venezuelu - po tome imaju li pozitivan ili negativan utjecaj u svijetu, prenosi AP.

Izrael je negativno ocijenilo 56 posto ispitanika, a pozitivno njih 17 posto, dok Iran negativno ocjenjuje 54 posto, a pozitivno 18 posto ispitanih.

Sjedinjene Države su na trećem mjestu po broju negativnih ocjena, s 51 posto ispitanika koji ističu negativan utjecaj SAD-a, dok 30 posto njih ocjenjuje utjecaj SAD-a pozitivnim. Sljedeća je Sjeverna Koreja, koju je negativno ocijenilo 48, a pozitivno 19 posto ljudi koji su sudjelovali u anketi.

Kanada je ocijenjena najpozitivnijom, s 54 posto onih koji vide u djelovanju njezinih dužnosnika pozitivan utjecaj u svijetu i 14 posto onih koji taj utjecaj ocjenjuju negativnim. Iza Kanade slijede Francuska i Japan.

Ispitanici su odgovarali i na pitanje o ulozi 25-člane Evropske unije - njih 53 posto tu ulogu ocjenjuje pozitivnom, a 19 posto negativnom.