SAD
0

Baza podataka o ukradenim umjetničkim djelima u doba nacizma

FENA
Američki Nacionalni arhiv pokrenuo je danas međunarodnu bazu podataka u kojoj se mogu pronaći dokumenti iz nacističke ere za koje zvaničnici kažu da će olakšati povraćaj ukradenih jevrejskih dobara u vrijeme holokausta.

Američki Arhiv je online bazu podataka pokrenuo u saradnji s deset drugih arhivskih institucija iz sedam zemalja i on će omogućiti pristup digitalnim dokumentima o zaplijenjenim dobrima.

Pokretači portala saopćili su da će u bazi podataka biti dokumenti o kulturnim dobrima koja su ukradena, opljačkana, zaplijenjena, neovlašteno prodata ili na drugi način izgubljena tokom holokausta, kako bi mogli biti vraćeni onima koji na njih polažu prava.

Američki arhivist David Ferriero kazao je da će novi portal pomoći pojedincima i institucijama da otkriju njihova vrijedna dobra koja su ukradena, prenio je AFP.

"Istraživači širom svijeta će sada biti u mogućnosti da koriste jedinstvenu tačku za digitalni pristup do sada široko rasprostranjenom arhivskom materijalu", kazao je on.

Nacisti su zaplijenili na milione umjetničkih radova, religijskih dobara i drugih značajnih objekata kulture u desetak godina od uspona Adolfa Hitlera do okončanja Drugog svjetskog rata.

Mnogi od njih nikada nisu vraćeni njihovim vlasnicima.