Dobili pravnu bitku
2

Bavarska objavljuje Hitlerovu knjigu "Moja borba"

SRNA
Njemačka pokrajina Bavarska, koja posjeduje autorska prava na knjigu Adolfa Hitlera "Moja borba" (Mein Kampf), najavila je da će objaviti verziju praćenu komentarima 70 godina nakon smrti nacističkog lidera.

Britanski Daily Telegraph navodi da je tokom prošle sedmice Bavarska dobila pravnu bitku protiv britanskog izdavača, koji je planirao da objavi dijelove knjige uz komentare historičara. Pokrajina je sada najavila da će objaviti svoje izdanje do 2015. godine.

Sud je u glavnom gradu Bavarske Minhenu donio odluku u martu da britanski izdavač Peter McGee krši autorska prava te pokrajine ukoliko nastavi sa planovima da proda kopije knjige sa objašnjenima i komentarima na štandovima u Njemačkoj.

McGee je najavio da će uložiti žalbu na ovu odluku.

Ministar finansija ove njemačke pokrajine Markus Söder rekao je lokalnim medijima da je odluka donesena nakon razgovora sa pristalicama i protivnicima postupka, te da je cilj "demistifikacija stranica knjige".

"Želimo da jasno iznesemo kakve su gluposti napisane, međutim sa katastrofalnim posljedicama", rekao je Söder o knjizi na kojoj je većina nacističke politike bila zasnovana.

Prema njegovim riječima, cilj pokrajine je da objavljivanje knjige učini što je moguće više "komercijalno neprivlačnijom".
Osim najavljenog izdanja knjige, Bavarska planira da objavi i izdanje za škole, u kojem će se ohrabrivati kritički stav prema tom djelu.

Preživjeli holokausta i njihove porodice izrazili su strahovanje da bi neonacisti mogli da iskoriste knjigu za svoju propagandu.

Hitler je "Moju borbu" napisao 1924. godine dok je bio u zatvoru u Bavarskoj i kombinovao je elemente autobiografije sa stavovima o arijevskoj "rasnoj čistoći", mržnju prema Jevrejima i protivljenje komunizmu.

Više miliona kopija distribuisano je prije njegove smrti 1945. godine i u Njemačkoj nije zabranjena, ali je od okončanja Drugog svjetskog rata Bavarska, koja ima autorska prava do kraja 2015. godine, nije dozvoljavala ponovna štampanja. 

Söder je naglasio da će od 2016. godine treće strane moći da objavljuju kopije knjige bez prethodne dozvole pokrajine "ukoliko nije upotrijebljena za podsticanje rasne mržnje".