Njemačka
0

Bavarci na referendumu odlučuju o zabrani pušenja

FENA
Građani njemačke savezne pokrajine Bavarske u nedjelju na referendumu odlučuju između uvođenja potpune zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima ili zadržavanja sadašnje prakse koja dozvoljava pušenje u manjim ugostiteljskim objektima, odvojenim prostorijama i diskotekama.

Referendum se održava na zahtjev jedne građanske inicijative koju podržavaju, u Bavarskoj opozicijske, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) i stranka Zelenih.

Nakon sakupljenih 1,3 milijuna potpisa inicijativa je izborila održavanje referenduma pod nazivom "Za zaštitu nepušača". Organizatori traže povratak prvobitnom zakonu u nepušenju koji nije dozvoljavao nikakve iznimke.

Bavarska vlada je 2009., nakon što je Kršćansko-socijalna unija (CSU) na lokalnim izborima izgubila apsolutnu većinu te je ušla u koaliciju s liberalima, ublažila godinu dana prije uvedenu potpunu zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima.

Nakon toga su od zabrane bili izuzeti ugostiteljski objekti do 75 kvadratnih metara a pušenje je bilo dozvoljeno i u posebno odvojenim prostorijama, diskotekama te pivskim šatorima na proštenjima i narodnim slavljima.

Građanska inicijativa OEDP je nakon toga najavila organiziranje referenduma za povratak prvobitne zabrane. Ukoliko se većina građana odluči za povratak zabrane od 1. augusta će u svim ugostiteljskim objektima u Bavarskoj bez iznimke biti zabranjeno pušenje.

Od ove zabrane će, i to samo ove godine, biti izuzet Oktoberfest, najveće narodno slavlje na svijetu koje se krajem septembra i početkom oktobra održava u Muenchenu.

Za uspjeh referenduma je potrebna jednostavna većina. Pravom glasa u Bavarskoj raspolaže 9,4 milijuna građana. Istraživanja javnog mnijenja uoči referenduma najavljuju tijesan ishod. Prvi pouzdani rezultati bit će poznati tokom večeri.

U ostatku Njemačke, prenosi Hina, opća zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima iz 2007. primjenjuje se različito, ovisno o saveznoj pokrajini, tako da usprkos zabrani vrijede mnoge iznimke.