Sud u Strasbourgu
0

Baskijci planiraju tužiti državu

FENA
Pripadnici baskijske regionalne vlade planiraju tužiti državu Španiju Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu zbog blokiranja referendumu za samoopredjeljenje u toj regiji na sjeveru Španije, najavio je u ponedjeljak šef lokalne vlade Baskije Juan Jose Ibareche.

Baskijska regija je dio Španije, ta (regionalna) vlada ne može tužiti državu, ali pojedini pripadnici baskijske vlade to mogu učiniti, objasnio je Ibareche i založio se da stanovnici Baskije podrže takav potez regionalne vlade za odbranu prava na referendum koji je predviđen za 25. oktobar, prenijela je agencija DPA.

Španska vlada i konzervativna opozicijska Narodna stranka, koje inače ocjenjuju da bi izjašnjavanja Baskijaca bilo protuustavno, podnijele su tužbu protiv regionalne vlade Ustavnom sudu Španije, koji je blokirao izjašnjavanje na pet mjeseci.

Sada se ne isključuje da Ibareche tuži (svoju) državu Sudu u Strasbourgu.

Vlada španskog premijera Josea Luisa Rodriguesa Zapatera strahuje da bi taj referendum mogao ohrabriti separatizam u regiji gdje živi 2,1 milion ljudi, dok Ibareche s druge strane vjeruje da bi otvoreni dijalog o svim opcijama, uključujući nezavisnost regije, pomogao da se riješi problem terorističke baskijske separatističke grupe ETA koja je ubila više od 820 ljudi tokom četiri desetljeća koliko dugo vodi kampanju za suverenu državu u Baskiji.