Svijet
19

Bashar al-Assad: Je li IDIL stvorila Amerika ili Sirija?

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad tvrdi da se Sirija svim snagama bori protiv terorizma u zemlji i dodaje da zračni napadi koalicionih snaga predvođenih SAD-om nisu pokazali nikakvih rezultata na terenu.

Francuski magazin Paris Match je u današnjem broju objavio drugi dio intervjua sa sirijskim predsjednikom Assadom u kojem on ističe da pobjeda nad IDIL-om nije moguća zračnim napadima koalicije i bez prisustva kopnenih snaga u borbama.

"Koalicione snage već dva mjeseca izvode zračne napade na IDIL, ali bez rezultata. Da su uspješni to bi nama bilo od koristi. Međutim, mi na terenu ratujemo protiv IDIL-a i na njihova uporišta izvodimo mnogo više zračnih udara od koalicionih snaga. U protekla dva mjeseca koalicionih napada nismo osjetili nikakvu promjenu snaga na terenu. Pitam se samo o kakvoj koordinaciji govore", kazao je Assad.

Assad: Abu Bakr al-Baghdadi je bio u američkom zatvoru, a ne u sirijskom

Negirajući sve optužbe da sirijski režim koristi IDIL kako bi oslabio opoziciju, Assad je kazao da u Siriji nema režima, već država i da je važno da se koriste precizni termini.

"Recimo da smo podržali IDIL i pozvali ih da dođu i napadnu našu vojsku, aerodrome, gradove, sela... Pa zar tu ima imalo logike? Govori se da nam je cilj podijeliti opoziciju, ali mi nemamo potrebu za takvim nečim. Zapad sada govori o opoziciji o kojoj mašta. Obama je to i sam izjavio. IDIL je nastao 2006. godine u Iraku. SAD su okupirale Irak, a ne Siriju. Abu Bakr al-Baghdadi (lider IDIL-a) bio je u američkom, a ne u sirijskom zatvoru. Pa je li IDIL stvorila Amerika ili Sirija?", tvrdi sirijski predsjednik Assad.

Definirajući terorizam kao ideologiju koja prelazi sve granice, Assad je kazao da se tu ne radi o organizaciji ili nekoj strukturi.

"Prije 20 godina terorizam se širio iz Saudijske Arabije i drugih zaljevskih zemalja, ali sada najviše dolazi iz Evrope, posebno iz Francuske. Najveći broj terorista koji su iz Evrope došli u Siriju su iz Francuske", tvrdi Assad.

"UN-ovi podaci o stradanjima u Siriji su preuveličani"

Kritikujući Ujedinjene nacije da objavljuju preuveličane cifre o stradanju ljudi u ratu u Siriji, Assad je kazao da se moraju provjeriti izvori koji šire te netačne informacije.

"Brojke o poginulima u Siriji koje vidimo u medijima su netačne. Prikazuju se snimci devastiranih objekata, to je tačno. Nisu to snimci sa satelita, oni su stvarni sa terena. Kada teroristi uđu u neko mjesto i zauzmu ga, vojska mora da brani to mjesto. Dolazi do sukoba i razaranja objekata i to je slijed događanja. Međutim, u najviše slučajeva iz takvih mjesta civili pobjegnu prije sukoba", kazao je Assad.

Ukazujući da pobunjeničke snage dobijaju veliku pomoć iz brojnih zemalja svijeta, Assad je kazao da je rat u Siriji s vojnog aspekta veoma težak i da niko ne može procijeniti kako i na koji način će on biti okončan.

"Nemoguće je da sirijska vojska bude prisutna na svakoj stopi zemlje. Zato teroristi i mogu da ulaze u Siriju preko nekontroliranih dijelova granice", tvrdi sirijski predsjednik.

Assad također negira sve vijesti o upotrebi hemijskog oružja od strane sirijske vojske i dodaje da ga iznenađuju takve optužbe koje stižu iz SAD-a.

"U svakoj kući u Siriji možete naći klor i svako ga može zloupotrijebiti. Mi to ne radimo, jer imamo mnogo učinkovitija konvencionalna oružja", zaključio je Assad.