Rezolucija UN-a
0

Bashar al-Asad pozvan da se povuče i da se okonča kriza

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Generalna skupština UN podržala je rezoluciju koja osuđuje kršenje ljudskih prava u Siriji i poziva na okončanje nasilja.

Inicijativa, koju su podržali Arapi, poziva sirijskog predsjednika Bashara al-Asada da se povuče i ovo je posljednji u nizu pokušaja da se okonča kriza.

 Iz Sirije je saopšteno da će ta rezolucija samo pogoršati krizu i ohrabriti "teroriste". 

Kina je ranije saopštila da šalje višeg izaslanika u Damask da isposluje "mirno i perspektivno" rješenje.

Neobavuzujuća rezolucija, koju je usvojila Generalna skupština, podržava plan Arapske lige čiji je cilj prekid ubistava.

Ona je urađena po modelu ranije rezolucije u Vijeću sigurnosti, na koju su Rusija i Kina uložile veto.

Egipat je predstavio rezoluciju i apelovao na delegate u Skupštini da postignu konsenzus koji će poslati snažnu poruku sirijskim vlastima.
"Zahtijevamo od sirijske vlade da ispuni zahtjeve arpaskog i sirijskog naroda i prekine krvoproliće", rekao je zamjenik egipatskog ambasadora Osama Abdelhalek.

Međutim, sirijski ambasador Bashar Jaafari rekao je da će podrška rezoluciji samo predstavljati poruku podrške ekstremistima i teroristima, protiv kojih se bori Damask.

On je dodao da će rezolucija "voditi daljem pogoršanju krize i eskalaciji nasilja u regionu".

Kao što se i očekivalo, Kina i Rusija glasale su protiv rezolucije.

Moskva i Peking oštro su se usprotivili nasilnoj promjeni režima i izrazile zabrinutost zbog mogućnosti međunarodnog vojnog učešća.

Prije glasanja, zamjenik ruskog šefa diplomatije Genadij Gatilov rekao je da je rezolucija "neizbalansirana" i Moskva je kao takvu neće podržati.
"Svi zahtjevi su upućeni vladi, a ne govori ništa o opoziciji", istakao je Gatilov.