Svijet
0

Basesku: Ministar je idiot

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Rumunski predsjednik Trajan Basesku nazvao je jednog ministra idiotom zbog lošeg pristupa u borbi protiv poplava u toj zemlji.

Basesku nije rekao o kojem ministru je riječ. Tokom poplava krajem prošlog mjeseca u ugroženim područjima najviše su boravili ministar unutrašnjih poslova Kristijan David i ministar za zaštitu životne sredine Atila Korodi, kao i premijer Kalin Popesku Taričeanu.

Basesku je učestvovao u subotu na sastanku Asocijacije opština koji je održan u crnomorskom letovalištu Neptun.

Obraćajući se učesnicima skupa, predsjednik je još rekao da se ne radi dovoljno na decentralizaciji vlasti, jer se želi "kontrola političke savjesti", a za to centralne vlasti koriste "veliku laž" da lokalne vlasti nisu u stanju da same upravljaju "kada je riječ o jednoj školi ili bolnici", javila je Beta.

Basesku je ocjenio da su ministri pretjerali s pritiskom na lokalne vlasti, jer kako je rekao "u prvi plan stavljaju partijske interese".

Politički analitičari podsjećaju da je samo prije nekoliko dana Basesku pohvalio vladu za preduzete mjere u otklanjanju štete od poplava, a da sada jednog od ministara naziva idiotom.

Analitičari primećuju da je Basesku nakon višegodišnjih oštrih kritika na račun vlade, u posljednje vrijeme počeo da hvali rad ministara, što prema njihovoj ocjeni može da znači i moguće pomirenje Baseskua i Taričeanua.

Oni, međutim, ističu da subotnja predsjednikova izjava o ministru idiotu pokazuje da on vjerovatno opet mijenja strategiju smatrajući da mu u predizbornoj godini više koristi da kritikuje premijera i njegovu vladu.