Svijet
0

Barroso zadovoljan presudom češkog ustavnog suda

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso izrazio je u utorak zadovoljstvo presudom češkoga ustavnog suda koji je uklonio zadnju prepreku za dovršetak ratifikacije Lisabonskog ugovora.

"Iznimno sam zadovoljan što je češki ustavni sud oslobodio put za ratifikaciju Lisabonskog ugovora u Češkoj. Zajedno s obećanjima koja su dale češkoj vladi sve zemlje članice prošle sedmice, vjerujem da ne bi trebalo biti nepotrebnih odgoda koji bi spriječili stupanje na snagu Lisabonskog ugovora", kaže se u Barrosovom saopćenju.

Dovršetak ratifikacije u Češkoj otvara put za izbor predsjednika Evropskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku politiku, dviju novih dužnosti koje uvodi Lisabonski ugovor, kao i za izbor članova Evropske komisije.

"Nadam se da možemo brzo pristupiti imenovanjima predsjednika Evropskog vijeća i visokog predstavnika, ujedno i potpredsjednika Komisije. Nakon toga, kada dobijem potpuni popis kandidata za sljedeću Komisiju, moći ću pristupiti njezinu formiranju", dodaje Barroso.