Svijet
0

Barroso traži veću "europeizaciju" Evropske unije

FENA
Jose Manuel Barroso (Foto: AFP)
Jose Manuel Barroso (Foto: AFP)
Predsjednik Evropske komisije José Manuel Barroso na svojoj prvoj konferenciji za novinare u novoj godini založio se za bolju koordinaciju ekonomske politike u Evropskoj uniji. To je pragmatična nužnost, rekao je, prenosi Deutsche Welle.

Zemlje članice Unije Barroso je pozvao da kreiraju mehanizme koji će potaknuti građane na štednju energije. On se osvrnuo i na spor oko mađarskog zakona o medijima. Barroso je slobodu medija nazvao "svetim principom i temeljnom vrijednošću" EU-a.

Portugalac je naglasio kako Evropska komisija u ovom trenutku ne smatra da je akutno ugrožena stabilnost eura i eurozone. Kao glavni razlog krize zajedničke valute on je označio veliku neravnotežu nacionalnih ekonomija pojedinih članica. Barroso smatra da monetarna unija ne može funkcionirati bez dodatne koordinacije ekonomske politike.

A to nije mišljenje samo Komisije, već je koncensus većeg dijela zemalja članica. Pa ipak je otpor prema "ekonomskoj vladi", kako ju mnogi nazivaju, prilično velik.

José Manuel Barroso opominje da alternative nema: "Više ekonomsko-političke saradnje ne žele samo takozvani federalisti. Saradnju žele i tržišta, a očekuju je i naši međunarodni partneri. Međusobna koordinacija nije ideološki san, već pragmatična nužnost!"

Više "europeizacije" Barroso ne želi samo u ekonomskoj, već i u energetskoj politici.

"To je idući veliki integracijski projekt", tvrdi Portugalac.

Početkom februara, šefovi država i vlada zemalja članica EU-a jedan će sastanak na vrhu posvetiti isključivo energetskim temama. Barroso se žali da još nema funkcionirajućeg unutrašnjeg tržišta za energiju.

I kad se radi o efikasnosti, Barroso vidi potencijale za poboljšanje sadašnjeg stanja. Cilj EU-a da se do 2020. najmanje 20% energije proizvodi iz obnovljivih izvora neće se najvjerojatnije moći realizirati.

"Posve otvoreno kažem da nisam zadovoljan napretkom u oblasti energetske učinkovitosti. Naš najbolji izvor energije je upravo štednja energije. S obzirom na razvoj cijena na eneregtskom tržištu, smatram da je nužno napredovati u oblasti štednje i efikasnijeg korištenja energije. Od Evropskog vijeća (šefovi država i vlada, op.a.) očekujem usaglašavanje konkretnih koraka, kako bi do 2020. uspjeli ostvariti naš cilj!", rekao je Barroso.