Svijet
0

Barroso pozvao zemlje članice EU na tješnju suradnju

FENA
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je u srijedu u Bruxellesu zemlje članice EU na tješnju suradnju da bi mogle dati primjereni odgovor na financijsku krizu i uspostaviti povjerenje u tržište.

"Potrebna nam je artikulirana akcija vlada zemalja članica, zajedno s institucijama EU i nacionalnim regulatorima, jer smo u takvoj situaciji gdje se samo koordiniranim djelovanjem svih može uspostaviti povjerenje u tržište", rekao je Barroso.

"Nalazimo se u teškoj situaciji, traže se veliki napori od svih. Mi moramo učiniti više", naglasio je.

"Nije riječ samo o osiguravanju likvidnosti, moramo također osigurati vjerodostojnost evropskog odgovora. Vjerodostojnost naših mjera je nužna ne samo zbog trenutačne situacije nego i ubuduće", rekao je on.

Financijska kriza iz Sjedinjenih Država koja je počela prošle godine slomom tržišta visokorizičnih kredita prelijeva se i na Evropu.

Posljednjih dana nekoliko država članica moralo je intervenirati da bi spasile od bankrota nekoliko velikih banaka. Zabilježena je suradnja zemalja članica kada se radilo o bankama koje djeluju na njihovom tlu.

Tako su Holandija, Belgija i Luksemburg zajedno odlučile spasiti jednu od najvećih bankarskih i osiguravateljskih kuća, Fortis, a isto u učinili i Francuska, Belgija i Luksemburg za banku Dexia.

"Svima treba biti jasno da prolazimo kroz krizu, ali imamo sredstva da odgovorimo na tu krizu", istaknuo je Barroso, dodajući da je u traženju rješenja za navedene slučajeve aktivno sudjelovala i Evropska komisija i Evropska središnja banka.

Barroso je rekao da zemlje članice razmišljaju o uspostavi zajedničkog sustava za zaštitu individualnih bankovnih pologa.

"To je jedno od pitanja o kojem ćemo razgovarati s francuskim predsjedništvom EUa i drugima", rekao je Barroso.

Prigoda za razgovor o tome bit će u subotu na samitu koji je sazvao predsjednik Sarkozy u Parizu na kojem će sudjelovati evropske članice skupine G8 (Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija), predsjednik Komisije Barroso i predsjednik evroskupine, zemalja članica koje su uvele euro, Jean-Claude Juncker.

Barroso je rekao da je pitanje financijske stabilnosti problem cijelog svijeta i da Evropa preuzima svoj dio odgovornosti. Evropa se mora prvo posvetiti hitnim pitanjima, a zatim pripremati strukturalni odgovor za srednjoročno i dugoročno razdoblje.

Komisija je u srijedu predočila prijedlog reforme u području zahtijevane visine kapitala, prema kojem će banke u EU morati ubuduće staviti na stranu veće iznose kapitala za pokriće rizičnih operacija.

Prijedlog predviđa da one banke koje prodaju dugove dijele rizik s kupcima tih bankovnih proizvoda.

EK također predlaže ograničavanje međubankovne izloženosti na 25 posto vlastitih sredstava, odnosno na alternativni plafon u visini 150 miliona eura. Taj potez mogao bi predstavljati veliko opterećenje za manje banke.

EK predlaže obaveznu uspostavu zbora nadzornih tijela za sve banke s prekograničnim operacijama, s time da bi matične regulatorne vlasti donosile konačnu odluku o visini kapitala koji banke moraju rezervirati za pokriće rizika, javila je Hina.

O tome prijedlogu konačnu odluku donijet će zemlje članice i Evropski parlament.