Svijet
0

Barroso obišao oblasti pogođene požarima

FENA
Manuel Barroso
Manuel Barroso
Predsjednik Evropske komisije Hose Manuel Barroso obišao je danas helikopterom jug Grčke pogođen požarima, i obećao pomoć za ugrožene oblasti u kojima su 64 osobe poginule, a 190.000 hektara šume i obradive zemlje uništeno.

"S vama smo i ostat ćemo s vama... učinit ćemo sve što možemo da pomognemo Grčkoj. Problem Grčke je evropski problem i ljudska tragedija. Moramo ponovo da izgradimo ono što je uništeno", rekao je Barroso poslije dvosatnog obilaska Peloponeza, s grčkim premijerom Kostasom Karamanlisom.

Evropska unija jučer je saopćila da će Grčka najvjerovatnije dobiti pomoć od 200 miliona eura, uz mogućnost dodatnih 400 miliona, pošto je vlada objavila zvanične podatke o šteti, trenutno procijenjene na 1,2 milijarde eura.

Reuters, međutim, kaže da bi šteta mogla da iznosi čak četiri milijarde eura.

Vatrogasne službe u Grčkoj objavile su danas da u potpunosti drže pod kontrolom najveće šumske požare, ali da se još uvijek bore sa vatrom na dva fronta na Peloponezu, koja bi trebalo da bude obuzdana narednih dana.

"Prema mojoj procjeni, ako ne izbiju novi požari, obuzdat ćemo vatru u Arkadiji za dva, a na planini Parnas za četiri dana", rekao je portparol nacionalne vatrogasne službe Nicos Diamantis agenciji Reuters.

Diamantis je dodao da je borba s požarima, od kojih jedan i dalje bukti na ostrvu Evija, otežana zbog toplotnog talasa i temperatura od oko 40 stepeni Celzijusovih.