Svijet
0

Barroso: Još je moguće da SSP bude potpisan do kraja godine

FENA
Predsjednik Evropske komisije Hose Manuel Barroso izjavio je danas u Bruxellesu, poslije razgovora s predsjednikom Vlade Srbije Vojislavom Koštunicom, da je još moguće da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom bude potpisan do kraja godine, ali i ponovio da je za to potrebno da Beograd ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom.

"Ohrabrujemo Srbiju da ostvari punu saradnju s Haagom da bi okončala proces SSP", izjavio je Barroso na konferenciji za štampu sa srpskim premijerom, neposredno pošto je potvrdno odgovorio na pitanje novinara da li je potpisivanje SSP-a još moguće prije kraja ove godine.

Koštunica je rekao da nema nikakve dileme da Srbija želi da okonča saradnju s Haagom i istakao da je "orijentacija Srbije ka članstvu EU potpuno jasna i bez ikakve sumnje", javio je Tanjug.

Barroso je pozvao Beograd i Prištinu da se "konstruktivno angažiraju u procesu koji se odvija pod pokroviteljstvom trojke".

"Zaista vjerujemo da narednih mjeseci može da bude ostvaren opipljiv napredak, te pozivamo obje strane da pokažu fleksibilnost... Vjerujemo da je to u interesu Srbije, Kosova, regiona i svih nas u Evropi", naglasio je predsjednik Evropske komisije.

"Održivo rešenje može biti doneseno samo u političkom dijalogu", istakao je on.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je Evropska komisija i dalje za plan Marttija Ahtisaarija o budućem statusu Kosova, Barroso je rekao da Komisija "podržava napore Ujedinjene nacije" i da je podržala Ahtisaarija "zato što su njega imenovale Ujedinjene nacije".

"Mi smo dali podršku tom planu, ali smo sada u novom momentu u pregovorima... Sada imamo međunarodnu trojku i predstavnika Evropske unije u njoj... Aktivno nastojimo da pronađemo rešenje", istakao je predsjednik Evropske komisije.

"Mi smo lojalni multilateralnom rešenju... To smo podržavali i to ćemo i u buduće činiti", rekao je Barroso.