Svijet
0

Barroso i Cowen o irskom "ne"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso i irski premijer Brian Cowen složili su se u četvrtak na sastanku u Bruxellesu da treba poštivati rezultat irskog referenduma, ali i pravo drugih članica da izraze svoje stajalište o Lisabonskom ugovoru.

"Slažemo se da moramo poštivati rezultat referenduma u Irskoj ali mora se poštivati i pravo drugih da se izjasne o Lisabonskom ugovoru", izjavio je Barroso nakon sastanka s Cowenom, uoči samita Evropske unije koji se u četvrtak i petak održava u Bruxellesu.

Cowen je dodao da će na sastanku izvijestiti svoje kolege iz EU o svom viđenju nastale situacije, istaknuvši da je u ovom trenutku prerano izići s prijedlogom održivog rješenja.

"Treba nam vremena da razmotrimo i analiziramo situaciju. Sada je prerano da Irska iziđe s održivim rješenjem", rekao je Cowen, odgovarajući na upit postoji li mogućnost da Irska raspiše novi referendum prije izbora za EP u junu sljedeće godine.

Irska je na referendumu prošle sedmice odbacila novi reformski ugovor EU kojega je dosad ratificirala većina zemalja članica EU, a prva zemlja koja ga je ratificirala nakon irskog "ne" bila je u srijedu Velika Britanija.

Barroso je pozdravio privrženost irskog premijera Europskoj uniji i njegovo stajalište da rezultat na referendumu nije bio uperen protiv Europe. Naglasio je da će oktobar biti prikladan datum da se o ratifikaciji Lisabonskog ugovora ponovno razgovara.

Upitan je li moguća promjena Lisabonskog ugovora u dijelu koji govori o broju evropskih povjerenika, budući da je to bio jedan od elemenata s kojima su protivnici ugovora EU išli u kampanju, Barroso je istaknuo da ne želi o tome spekulirati, ali je dodao da bi to bilo "iznimno teško promijeniti" jer se o ugovoru dugo vremena pregovaralo prije nego su ga zemlje članice dogovorile i potpisale.

Lisabonski ugovor predviđa da broj povjerenika od 2014. iznosi dvije trećine broja zemalja članica.

Švedski je premijer Fredrik Reinfeldt po dolasku u Bruxelles odbio ideju da se Irskoj nametnu rokovi.

"Oni trebaju vrijeme za razmišljanje", rekao je Reinfeldt uoči samita. "Nastavimo dakle proces ratifikacije i ne žurimo sada kako bi postavili rokove, pričekajmo odgovore u jesen", naglasio je, javlja agencija France presse.

Talijanski se premijer Silvio Berlusconi, kako javlja agencija Ansa, također založio za nastavak procesa ratifikacije u drugim državama članicama EU.

"Što se nas tiče, mi se zalažemo za usvajanje ugovora u 26 zemalja članica. Dvadeset i sedma, Irska, morat će sama predložiti rješenje za sebe", naglasio je Berlusconi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u govoru u Bundestagu u četvrtak, pred odlazak na samit EU, da bi Europa morala zajednički naći izlaz iz novonastale situacije te je odbila kao štetne i neproduktivne ideje o "Evropi dviju brzina", prenijela je Hina.

U intervjuu francuskom listu Liberation, luksemburški je premijer Jean-Claude Juncker rekao kako od Cowena očekuje da na samitu predloži načine izlaska iz krize. "Danas moramo najprije poslušati irskog premijera koji će izložiti načine izlaska i vidjet ćemo možemo li ga slijediti ne stavljajući u pitanje sadržaj Lisabonskog ugovora", naglasio je.