Svijet
0

Barosso i Rehn pozdravili odluku islandskog parlamenta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i povjerenik za proširenje Olli Rehn pozdravili su u četvrtak odluku islandskog parlamenta o podnošenju zahtjeva za članstvom u Europskoj uniji.

"Odluka islandskog parlamenta znak je vitalnosti europskog projekta i naznaka nade koju predstavlja Europa. Island je europska zemlja s dugim i dubokim demokratskim korijenima... Sada je na islandskoj vladi da slijedi tu odluku službenim podnošenjem zahtjeva predsjedništvu EU-a", istaknuo je predsjednik EK-a Barroso.

"Zadovoljan sam što bi se politika proširenja EU-a uskoro mogla proširiti i na europski sjeverozapad, na Island, zemlju s dubokim demokratskim tradicijama, usporedno s našim naporima u jugoistočnoj Europi", rekao je povjerenik Rehn.

Islandski parlament prihvatio je u četvrtak, nakon višednevne burne rasprave, vladin prijedlog da zemlja podnese zahtjev za članstvom u Europskoj uniji.

Podnošenje zahtjeva za kandidaturu u EU poduprla su 33 islandska zastupnika, 28 ih je glasovalo protiv, a dva su bila suzdržana. Glasovalo se nakon višednevne burne rasprave o tom pitanju. Vladi su trebala 32 glasa za prihvaćanje prijedloga.

Povjerenik Rehn je u više navrata rekao da bi Island vrlo brzo mogao završiti pregovore, jer kao član Europskog ekonomskog prostora provodi oko dvije trećine europskog zakonodavstva, te da bi punopravnom članicom mogao postati istodobno s Hrvatskom.