Svijet
3

Barosso: Demokratska debata ili propast

SRNA
EU mora da prihvati "demokratsku debatu" ili će u protivnom san o integraciji kontinenta doživjeti neuspjeh, upozorio je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso.

Barosso je uputio ovu poruku euroskepticima koji dobijaju sve veću podršku u anketama u pojedinim dijelovima Unije poslije izbijanja finansijske i dužničke krize 2008. godine.

"Potpuno formirana EU ne može da opstane bez zrele demokratske debate", rekao je bivši lider portugalskih socijalista na konferenciji o budućnosti EU i eurozone, prenio je AFP.

On je dodao da "nema druge opcije osim demokratije, koliko god bilo teško da se građani uvjere u to u vremenu krize i koliko god bilo teško objasniti tehničke i ponekad izrazito nepopularne odluke".

"Evropa će biti otvorena i demokratska ili će doživjeti neuspjeh. Ne možemo se više oslanjati na polovična rješenja i poluintegrisane institucije", naglasio je predsjednik Evropske komisije.

Poslije osam godina na položaju, neki izvori iz Brisela kažu da bi Barosso mogao da pokuša da dobije još jedan mandat poslije izbora za Evropski parlament sljedeće godine.

Barosso je rekao da su zastarjele strukture koje su formirane kada je euro uveden 1999. godine i posebno ukazao na problem ekonomske neefikasnosti.