Svijet
0

Barel nafte premašio 70 dolara

FENA
Cijene sirove nafte porasle su utorak na prognozama naučnika da će predstojeća atlanska sezona uragana biti aktivna a koje su obnovila brige oko mogućeg prekida snabdijevanjem iz američkih dijelova Meksičkog zaliva. Eksperti, ipak, također tvrde kako ovogodišnja sezona uragana neće biti snažna kao prošlogodišnja.

"Većina aktera na tržištu danas gleda prognoze uragana. Oni to uzimaju kao upozorenje tržištu šta da očekuje u ovoj godini", izjavio je Tetsu Emori, vodeći robni strateg u Mitsui Bussan Futures u Tokiju.

"Tržište je već počelo da biva prezasićeno a ova nova informacija dobar je razlog za ponovnu kupovinu", izjavio je Emori.

Cijena julske isporuke sirove nafte na Nymexu porasla je za 69 centi na 70,65 dolara po barelu sredinom dana na elektronskom trgovanju Evropi. Cijena julske isporuke Brent sirove nafte na londonskom ICE tržištu porasla jeza 82 centa na 70,17 dolara po barelu, javio je AP.

Cijene benzina porasle su za tri centa na 2,0900 dolara po galonu dok su cijene lož ulja porasle za više od dva centa na 1,9590 dolara po galonu. Prirodni gas poskupio je za skoro osam centi na 6,353 dolara po 1.000 kubnih stopa.

Meteorolozi iz Nacionalnog centra za uragane sa sjedištem u Miamiju saopćili su da bi naredna atlanska sezona uragana - koja počinje 1. juna i traje do novembra - mogla stvoriti do 16 imenovanih oluja, od kojih su šest veliki uragani. Prognoze ukazuju na još jednu aktivnu godinu, ali ne i rekordnu kakva je zabilježena u 2005.