Svijet
0

Barel nafte ponovo se primakao na 75 dolara

FENA
Cijene nafte srijedu su porasle na skoro 75 dolara po barelu, blizu rekordnih visina, dok su rastuće tenzije oko iranskih nuklearnih planova povećale brige oko prekida u globalnom snabdijevanju i u jeku prognoza slabljenja zaliha goriva u Sjedinjenim Državama.

Cijena američke sirove nafte trgovala se za 34 centa više rastući na 74,95 dolara po barelu, produžavajući s rastom četvrti uzastopni dan nakon skoka od 91 centa u utorak. Cijene su se opasno približile rekordu svih vremena od 75,35 dolara po barelu postignutog 24. aprila, javio je Reuters.

Cijene Brent sirove nafte na londonskom ICE tržištu u utorak su iznosile 74,97 dolara po barelu, ali su se kasnije trgovale po cijeni od 74,80 dolara po barelu.

"Iranska situacija povećava premije od geopolitičkih rizika koje tržište ugrađuje u cijenu nafte", izjavio je Dariusz Kowalczyk iz CFC Securities u Hong Kongu.

Cijene su buknule za skoro pet dolara u proteklih četiri dana u jeku novog rasta ulaganja koja su također podigla cijenu zlata na 25-godišnji rekord i oslabila su američki dolar.

Trgovcoi će se kasnije usredsrediti na američki sedmični izvještaj o zalihama goriva koji bi trebao pokazati deveti uzastopni pad zaliha, ali je Iran taj koji dominira tržištem.

Iran, koji je u utorak zaprijetio napasti Izrael u odgovoru na svaki "zločinački" čin Sjedinjenih Država, saopćio je kako je uspio obogatiti uranijum na 4,8 posto, u skali od tri do pet posto koja se koristi u nuklearnim elektranama.

Četvrti svjetski izvoznik nafte, koji je do sada koristio probnu kaskadu od 164 cntrifuge za obogaćivanje uranijuma i gradi dvije slične kaskade, tvrdi kako će početi s ugradnjom još 3.000 centrifuga u drugoj polovini ove godine. Time bi se moglo proizvesti dovoljno nuklearnog materijala za jednu atomsku bombu u roku od godine.