Svijet
0

Barel nafte pao na ispod 70 dolara

FENA
Cijene sirove nafte u ponedjeljak su pale na ispod 70 dolara po barelu dok je stagnirajuće tržište benzinom gurnulo u drugi plan brige oko iranskih nuklearnih ambicija.

Cijene sirove nafte izgubile su za više od četiri dolara po barelu u prošloj sedmici nakon što su podaci američke vlade pokazali povećanje zaliha benzina. Geopolitičke brige, uključujući nemire u Nigeriji, nasilje u Iraku i rastući nacionalizam u Južnoj Americi, međutim, još održavaju visoke cijene nafte, javio je AP.

Najveći razlog nervoze prpoizilazi iz mogućnosti da bi Iran, drugi proizvođač OPEC-a, mogao prekinuti sa snabdijevanjem zbog međunarodnog pritiska da modificira svoj nuklearni program. Tržište je, ipak, u ponedjeljak izabralo da reaguje rastom zaliha benzina i smanjenjem potražnje zbog visokih cijena.

Bečko Udruženje naftaša PMV pripisalo je "stagniranje potražnje i veće proizvodne stope" jačanju američkih zaliha benzina objavljenom u prošloj sedmici.

"Kratkoročno gledajući, slabija potražnja, udružena s većom proizvodnjom i nižim cijenama sirove nafte, mogli bi oboriti cijene benzina, čak i pored briga oko Irana i Južne Amerike - gdje energetski nacionalizam Bolivije, Vencuele i Ekvadora nastavlja da podgrijava stanje na tržištu sirovom naftom i benzinom", saopćio je PMV.

Cijena junske isporuke sirove nafte na Nymexu sredinom dana na elektronskom trgovanju u Evropi pala je za 68 centi na 69,51 dolara po barelu.

Cijena junske isporuke Brent sirove nafte na londonskom ICE tržištu pala je za 52 centa, prodajući se za 70,43 dolara po barelu.

Cijene benzina pale su za više od penija na 2,0300 dolara po galonu dok su cijene lož ulja pale za više od centa na 1,9416 dolara po galonu. Prirodni gas pojeftinio je za sedam centi na 6,701 dolara po 1.000 kubnih stopa.