Svijet
0

Barel nafte na evropskom tržištu primakao se na 74 dolara

FENA
Cijene nafte u ponedjeljak su se primakle na skoro 74 dolara po barelu nakon što je iranski vrhovni vođa zaprijetio da bi njegova zemlja mogla ugroziti svjetsko snabdijevanje naftom ukoliko Zapad kazni Teheran zbog njegovog nuklearnog programa.

Cijena julske isporuke na Nymexu sredinom dana na elektronskom trgovanju u Evropi porasla je za 1,37 dolara na 73,70 dolara po barelu. Cijena julskog ugovora u petak je porasla na 72,33 dolara po barelu nakon otmice osam stranih radnika koji su radili na naftnoj bušotini u Nigeriji. Radnici su oslobođeni u nedjelju.

Cijena julske isporuke Brent sirove nafte porasla je za 1,54 dolara na na 72,57 dolara po barelu. Cijene benzina porasle su za 2,75 centi na na 2,2250 dolara po galonu, dok su cijene lož ulja poskupile za više od četiri centa na 2,0588 dolara po galonu. Prirodni gas je poskupio za 14 centi na na 6,74 dolara po 1.000 kubnih stopa, javio je AP.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khameni - koji ima zadnju riječ u svim pitanjima od državnog značaja - poručio je zapadnim zemljama u govoru održanom u nedjelju da "ukoliko napravite bilo kakvu grešku (kažnjavajući ili napadajući Iran), definitivna isporuka energije iz ove regije bit će ozbiljno ugrožena".

Khamenei je izjavio kako Sjedinjene Države i njihove saveznice neće biti u stanju da osiguraju isporuke nafte koje prolaze kroz Perzijski zaliv preko strateškog Hormuškog tjesnaca do Indijskog okeana.

Iran je četvrti svjetski izvoznik nafte i ima druge po veličini rezerve u OPEC-u.