Svijet
0

Barel nafte ispod 66 dolara

FENA
Cijene sirove nafte na svjetskim tržištima u ponedjeljak su se spustile ispod 66 dolara po barelu, nakon što je Iran ponudio privremenu obustavu svog programa obogaćivanja urana te uslijed očekivanja da će OPEC zadržati dosadašnju visoku razinu proizvodnje do kraja godine, prenose agencije.

Na tržištu u New Yorku barel nafte je pojeftinio 60 centi, na 65,65 dolara, nakon što je nakratko dodirnuo i najnižu razinu u pet mjeseci od 65,55 dolara. U petak je cijena barela nafte oslabila 1,07 dolara, pojeftinivši ukupno više od četiri posto u prošloj sedmici.

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte u ponedjeljak se spustila 57 centi, na 64,76 dolara.

Trgovci su u očekivanju odluke o proizvodnji Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) kasnije u ponedjeljak. Ministri za naftu zemalja članica OPEC-a najavili su najvjerojatnije zadržavanje dosadašnje visoke razine proizvodnje koja pomaže održavanju cijena niskima.

OPEC će na sastanku u sjedištu tog kartela u Beču razmotriti preporuku svog savjetodavnog povjerenstva da održi tekuću razinu proizvodnje nepromijenjenom, na 28 miliona barela nafte dnevno, ali da ostavi vrata otvorena za održavanje još jednog sastanka prije decembra u slučaju naglog pada cijena.