Svijet
11

Barcelona: Ljevičari uklanjaju simbole koji veličaju španski kolonijalizam i robovlasništvo

Klix.ba
Statua Christophera Columbusa, zasigurno jedan od prepoznatljivih simbola Barcelone, mogla bi, zbog prijedloga ljevice, biti uklonjena, jer, kako kažu, na neprikladan način slavi naslijeđe perioda španske kolonijalizacije.

Grupa vijećnika CUP stranke u Barceloni predložila je uklanjanje statue italijanskog istraživača zaslužnog za "otkrivanje" Amerike te umjesto toga postavljanje simbola "američkog otpora imperijalizmu, opresiji i domorodačkoj segregaciji".

Pored uklanjanja ove statue, oni zahtijevaju i uklanjanje svakog drugog simbola u podnožju statue na La Rambla bulevaru, koji glorifikuje osvajanje Amerike.

Druge statue koje se nalaze na 128 godina starom spomeniku uključuju i statue španskih katoličkih monarha - kraljice Isabelle i kralja Ferdinanda u čije je ime Columbus osvojio Karipska otočja i prostore u Južnoj i Centralnoj Americi.

Prijedlog uključuje i uklanjanje statue robovlasnika Antonia Lopeza iz 19. stoljeća i postavljanje spomenika žrtvama robovlasništva.

"Jeste tačno da su Gradsko vijeće i gradonačelnica oštro kritikovali kolonijalističke konotacije proslavljanja 12. oktobra, ali uklanjanje Columbusove statue nije nešto što smo planirali preduzimati", rekao je zamjenik gradonačelnice, Gerardo Pisarello.

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau nema ništa protiv ideja CUP-a, a prethodno je kritikovala ono što je nazvala "slavljenjem genocida", a što se u Španiji 12. oktobra obilježava kao nacionalni praznik. Datum obilježava dolazak Columbusa na američko tlo 1492. godine.

Ostale političke stranke koje djeluju na tlu Barcelone ismijale su prijedloge CUP-a.

Revidiranje historije kroz javne simbole i spomenike trenutno je kontroverzna tema u Španiji. Ljevičari se trenutno zalažu za izmjenu naziva 27 ulica u Madridu zbog toga što njihovi trenutni nazivi veličaju generala Francisca Franca i pobjedu njegove nacionalističke partije u građanskom ratu u Španiji koji je trajao od 1936. do 1939. godine.