Svijet
0

Baramidze: Rusija je prešla crvenu liniju s Gruzijom

FENA
Zamjenik gruzijskog premijera Georgui Baramidze izjavio je u petak u Parizu da je Rusija "prešla crvenu liniju" uspostavljajući sve tješnje veze sa separatističkim vlastima Abhazije i Južne Osetije, što je "opasan i provokatorski čin" koji bi mogao "destabilizirati region".

Gruzija optužuje Moskvu da želi anektirati njene dvije separatističke teritorije Abhaziju i Južnu Osetiju, nakon odluke Kremlja o uspostavljanju tješnje suradnje sa separatističkim vlastima ova dva regiona.

"Smatramo da je Rusija zaista prešla crvenu liniju, što znači da bi to moglo destabilizirati cijeli region i ugroziti odnose između Rusije i Zapada", izjavio je Baramidze na konferenciji za štampu u Parizu.

"Ovaj gest predstavlja opasan i provokatorski čin ruske vlade, koji praktično cilja da opravda etničko čišćenje koje su 1993. pokrenuli separatisti, uz podršku regularnih ruskih snaga", dodao je zamjenik premijera.

"Radi se o vrlo ozbiljnom ugrožavanju gruzijskog suvereniteta i integriteta njene teritorije", nastavio je on.

On je pozdravio odluku Njemačke, SAD-a Francuske i Velike Britanije, koje su u srijedu pozvale Rusiju u Ujedinjenim narodima da odustane od odluke o uspostavljanju zvaničnih odnosa s vlastima Abhazije i Južne Osetije.