Izrael
0

Barak predložio jednostrano povlačenje sa Zapadne obale

FENA
Ehud Barak (Foto: Arhiv/AFP)
Ehud Barak (Foto: Arhiv/AFP)
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je u srijedu da bi Izrael trebao razmotriti jednostrano povlačenje sa Zapadne obale ukoliko mirovni pregovori propadnu, izazivajući žestoke kritike Palestinskih vlasti koje tvrde da bi jednostrano povlačenje samo kompliciralo situaciju.

Govoreći na Institutu za studije nacionalne sigurnosti Univerziteta u Tel Avivu, Barak je nagovijestio mogućnost povlačenja sa Zapadne obale ako mirovni pregovori ne donesu rezultate, prenosi Xinhua.

"Ukoliko se uspostavi da nije moguće postići sporazum, mi bismo trebali razmotriti jednostranu mjeru povlačenja. Izrael ne može sebi dopustiti da ostane u slijepoj ulici", izjavio je Barak.

Palestinske vlasti odmah su reagovale na Barakovu izjavu, saopćivši da bi svako jednostrano povlačenje predstavljalo udarac za mirovne napore, jer bi buduća palestinska država u tom slučaju imala samo provizorne granice.

Palestinci smatraju istočni Jerusalem prijestonicom svoje buduće države, dok se Izrel protivi podijeli grada tvrdeći da je to "nedjeljiva prijestonica Izraela".