Svijet
0

Barak: Nije vrijeme za primirje s Hamasom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je u utorak da je prije vrijeme za sukobe s Hamasom nego za primirje od nasilja, navodi se u saopćenju njegovog ministarstva.

Na pitanje da li je primirje s Hamasom na dnevnom redu, Barak je odgovorio: "U aktuelnom trenutku angažirani smo u sukobu s Hamasom, to je najbolji način da se opiše šta se trenutno dešava, radije nego da govorimo o mogućnosti "hudne" (arapski - primirje).

"Hamas je odgovoran za nasilje i terorizam, napade koji dovode u opasnost živote palestinskih civila. Naravno, ne uživamo u smrti civila. Izraelska vojska djeluje i nastavit će da djeluje protiv svih terorista u Gazi", dodao je ministar a navodi se u saopćenju.

On je tu posebno aludirao na smrt palestinske majke i njeno četvero djece u operaciji izraelske vojske na sjeveru Pojasa Gaze.

Prema palestinskom ljekarskom izvoru, porodica je ubijena od granate ispaljene s izraelskog topa. Izraelska vojska objavila je da je ova porodica ubijena u eksploziji od zračnog napada, koji je ciljao dvojicu boraca dok su prenosili taj eksploziv.